Květen 2013

Zabudnime na hanblivosť I

29. května 2013 v 21:44 | Kristína Krížová |  Zabudnime na hanblivosť
Rubrika, ktorú dnes oficiálne otváram a kde dnes pribudne prvý článok. Najprv by som chcela spomenúť, prečo sa touto rubrikou zapodievam. Donedávna som bola nesmelá. Táto rubrika určite nebude nič pre suverénov, čiže ju môžu rovno preskočiť. Článkami, ktoré budú pribúdať do tejto rubriky by som chcela pomôcť ostatným, aby rovnako sa mohli zbaviť nesmelosti a osvojiť si nejaké tipy k lepšej socializácii. Na mnohých blogoch som čítala tipy o nesmelosti. Ale prvá veta choďte do spoločnosti, kecajte s hocikým. Tak to keď chceme naučiť vegetariána jesť, nepovieme mu že no tu máš jedz mäso. Nejde to. A s týmto problémom je to rovnaké. Ukážem Vám vyše 60 techník ako vyzrieť z plachosti a získať stratené sebavedomie. Veľa šťastia :)

(zdroj obrázku : Inslee.net)

1. Prvý dojem a tajomstvo úsmevu : Prvý dojem trvá približne desať sekúnd. Skúste si spomenúť na situáciu z autobusu, kde tých ľudí stretávame až až. Dverami prišla nádherne oblečená, pekná žena. Naopak tými druhými prišla neatraktívna zanedbaná žena. Každá v nás vzbudí iný dojem. Nemyslíme si nič, ale obdržíme nejaký pocit. Ak by sme sa každej z nej prihovorili, jedna by sa na nás počas odpovede usmievala kým druhá nie (je jedno ktorá by to bola). No ktorá by na Vás pôsobila prístupnejšie? Určite tá s úsmevom. Takže pravidlo jeden - Pri prvom stretnutí, pri predstavovaní sa vždy usmievajte. Aj keď nemáte čo povedať, usmievajte sa. Úsmev niekedy môže nahradiť aj rozprávanie.
Druhá situácia - Sedíte v kruhu s neznámymi ľuďmi. Dvaja sa usmievajú a nič nehovoria. Ostatní sú s neutrálnym pohľadom a rozprávajú. Kým zvyšní dvaja majú smutnú, znechutenú tvár a sú napríklad ticho. Čiže človek hneď tých, čo sa usmievajú zaradí k tým čo už rozprávajú, aj keď paradoxom je, že nič povedať nemuseli.

2. Ako sa usmievam? :Nie vždy sa usmievame podľa danej situácie. Niekedy je ten úsmev falošný, inokedy pokritecký, vštko závisí od myšlienok v mozgu. Rozdiel je aj v tom čo my cítime a čo iní vidia. Domnievame sa, že sa usmievame nekončne dlho ale v skutočnosti môže byť ten úsmev rýchlejší ako mrknutie oka. Takže poďme na to. Nájdite si chvíľu pred zrkadlom a skúste sa usmievať vrúcne (na najlepšieho priateľa), sexy, sarkasticky, faločne, povýšenecky, smutne a zvodne. Sledujte aké rozdiely sa tvoria na vašej mimike. V reálnej situácii budete vedieť rozpoznať ako sa práve usmievate.

3. Čarovné slovo páčiš sa mi : Poznáte ten pocit keď sa na niekoho pozeráte a on sa pozerá na vás. Podľa jeho mimiky spoznáme, aké pocity prevládajú u neho. Prečo teda pár sekúnd očného kontaktu s niekým cudzím vnímame ako celú večnosť? Ak sa teda s niekým stretneme a prvé slovo čo si povedzte v hlave je "páčiš sa mi". Hneď to ten druhý uvidí na vašej mimike akoby ste to nepriamo povedali. A tým pádom vám to rovnakým gestom oplatí. V podstate pri každom očnom kontakte ak sme onemeli, povedzte si tri krát toto slovo a čoskoro sa dostaví téma.

4. Očný kontakt : Pre niektorých ľudí bežné ale to čo sa skrýva vnútri prežívania človeka povedzme nesmelého, nevidí nikto. Pozerať sa dlho do očí niekomu, je ako povedať upírovi, nech sa pozerá do slnka. Avšak konverzácia sa bez očného kontaktu nezaobíde a preto treba spraviť z očného kontaktu niečo automatické. Treba ho nacvičiť. Preto začneme pri dojčatách. Ak máte tú možnosť zájsť na návštevu k niekomu, kto majú malé dieťa, naozaj malé do dvoch rokov, hľadte mu do očí. Najskôr tridsať sekúnd. Neprerušte to ani raz. Ak úspešne prejdete tréningom očného kontaktu s dojčatami, zamerajte sa na batolatá, neskôr predškolský vek a potom môžte preskočiť seniorom. Neskôr autoritám. Postupne si trénujte očný kontakt a snažte sa ho minútu udržať bez uhnutia. Bude to chcieť námahu, ale pôjde to.

Toto bol zatiaľ taký "zahrievací článok" so štyrmi tipmi. Neskôr zájdeme viac do metód a techník a nakoniec sa budeme zaoberať, prečo nesmelosť vznikla a po celý čas budeme venovať pozornosť jej odstráneniue. Ale to až o týždeň :)

Dvojfarebné palacinky a lenivé popoludnie

25. května 2013 v 17:51 | Kristína Krížová |  Relax na bielu nôtu
Bonne journée :) Ako tradične som sa najprv s informáciami podelila na facebooku a ihneď som sa pustila do písania článku pre blog. Ráno sme mali ísť s maminou na menší výlet, ale v tom upršanom počasí sa nič nedalo ani len plánovať. A tak sme zostali doma. Resp. zostala som. Mamina šla do Bratislavy okolo obeda sama, lebo mne sa už naozaj nikam nechcelo ísť. Momentálne vyrábam vlastnoručne také brošne a čelenky;ihneď ako budú hotové ich sem pridám. Aj takto si zarábam, niečo vyrobím a potom ak sa mi pošťastí predá sa to. Mamina spolu s kamarátkou rozbiehajú internetovú e-shop stránku (Retrobijou.sk) a ak by ste mali záujem môžete tam nahliadnuť a ak sa Vám niečo zapáči budeme sa tešiť :) Okrem toho som asi v 1/9 s robením dizajnu. "Áno, ďaleko som sa dostala"

K olovrantu som si s mojou nenásytnosťou pripravila ako zvyčajné víkendové popoludnie palacinky. Ale tento krát som ich spravila dvojfarebné. Do polovici cesta som primiešala kako ale boli naozaj skvelé :)




Inšpirácia na karibský koktejl

24. května 2013 v 22:16 | Kristína Krížová |  Fotonávody
Drahí návštevníci :) Dnes som bola po škole s Diou v mlynoch, v H&M som si skúšala jedny biele rifle (nohavice) a nakoniec sme zašli kúpiť suroviny pre moju novú lahôdku a tou sa stáva karibský koktejl. Nápad naň mi prišiel včera, a priam môžem povedať že mi spadol z neba. Do rubriky fotonávody už okrem receptov na jedlá budú pribúdať aj takéto koktejly, kedže letná sezóna sa veľkými krokmi približuje. Suroviny na prípravu tohto nápoju vás vyjdu do štyroch eur. V tescu či v bille si môžete zakúpiť aj tieto 100% šťavy a na dnes som zvolila jablkovú. Dodá celému "výtvoru" riadny šmrnc. Nabudúce by som chcela zaexperimentovať s kokosovým koktejlom a skúsiť niečo na tému pina colada, ale inšpirácie budem hľadať na nejakých drink stránkach. Ak máte nejaké nápady, tipy podeľte sa o ne s nami v komentároch :)

Okrem toho som dnes dostala nápad na nový dizajn, ktorého fotky s už zháňam po weheartit. Preklikala som sa cez niveu na cestovnú kanceláriu, ktorá organizuje plavby loďou a tam som našla obrovskú inšpiráciu. Hlavou sa mi preháňali všelijaké nápady a to od paliem cez more, ale nakoniec som zašla trochu za hranice obyčajov a dostala som konečne nový nápad. Už ho len dať dokopy :)

Ingrediencie

1 Ananás, 1 banán
Čučoriedky, jahody
Jablková šťava a ľad






Slnečný deň v záhrade

20. května 2013 v 16:51 | Kristína Krížová |  Relax na bielu nôtu
Nádherný slnečný deň :) Dnes som nešla do školy, pretože som sa ráno cítila hrozne (nebudem to rozpitvávať) a tak mi mamina povedala nech ostanem doma. Po pravde som to zobrala aj tak hypochondricky, lebo sme dnes mali písať zo slovenčiny, latinčiny a mali priniesť vlastný životopis na občiansku. Samozrejme som tomu včera nevenovala pozornosť a tak som sa radšej celý deň slnila v záhrade. "Veď ti je zle." vravela mi mamina. "A bude mi od slnka horšie?" Naopak. Práve mi to pomohlo. A čoby viac, spravila som si palacinky popri písaní na facebooku s Januškou z blogu Porquoi. Uchopila som pod pazuchu notebook, na krk som zavesila foťák, v jednej ruke som držala túto tácňu a v druhej pohár s cviklovou jablkovou šťavou (pri mojich schopnostiach podľa čašníčky by inak skončila rozliata).

Pustila som si na youtube kameňák a už si len vychutnávala olovrant. Ihneď vám idem poodpisovať na všetky komentáre, len čo dopíšem tento článok :)




Recept - Ratatouille

17. května 2013 v 19:01 | Kristína Krížová |  Fotonávody
Ahojte :) Dnes si spoločne navaríme jedlo, ktoré preslávila animovaná rozprávka Ratatouille. Určite si spomínate na potkana Remyho, ktorý navaril toto prosté jedlo jednému z najväčších kritikov Parížu a tým mu dokázal že variť môže každý. Ale teraz späť k reálnemu jedlu. Toto jedlo je vychytené vo Francúzsku a to konkrétne v regióne Provensálsko. Nabudúce by som chcela pridať nejaké ďalšie francúzske jedlá, ktorých kuchyňa je naozaj skutočne chutná. Toto jedlo som si dnes spravila po prvý krát, je skôr vegetariánske a ja obľubujem rada mäsité jedlá ale trebalo aj zmenu. Po chuťovej stránke by som to zhodnotila veľmi pozitívne. Hneď po priblížení sa k rúre bolo všade cítiť omamnú vôňu, v ktorom sa rozplývalo provensálske korenie a jalovec.

Po estetickej stránke som našla väčšinou na internete fotky kde konečný výsledok bol na tanieri na kope, ale ja som sa rozhodla to pripraviť podľa filmu. Na konci článku nájdete predposlednú fotku s napodobením filmovej podoby. Musím si priznať, že sa to vydarilo viac ako som čakala. Tento recept stojí za vyskúšanie aj pre vegetariánov a taktiež aj pre ne-vegetariánov :)
Ingrediencie -6 porcií

1 Baklažán, 1 Cuketa
2 Rajčiny, 1 Paprika
1 Cesnak, 1 Cibuľa
2 Konzvervy rajčin. pretlaku, Olivový olej
Soľ, čierne korenie, provensálske korenie, jalovec (borievka), bazalka a majorán

Doba prípravy : 35 minút
Doba pečenia : 30 minút
Teplota rúry : 200°




Tipy pre blogerov 2

12. května 2013 v 20:00 | Kristína Krížová |  Tipy pre blogerov
Pred týždňom sobotu som otvorila novú rubriku Tips for bloggers alebo tipy pre bloggerky. Do tejto rubriky patria teraz už dva články. Vždy cez víkend sem pridám nejaké typy, ktoré mám osvedčené a zároveň aby pomohli Vám sa oveľa viac či už aklimatizovať alebo preraziť v blogovom svete. Minule sme si povedali sedem tipov, napríklad to že prečo je dobré bloggerky oslovovať menom, prečo sa pýtať otázky alebo ako byť na očiach. Dnes si posvietime na ďalšie typy :)

Vracajte sa do archívu : Čo viac poteší blogerku ako záujem o jej blog? Okrem komentovania posledného článku zavítajme na blog, ktorý nás zaujme aj do archívu starého približne dva mesiace alebo do nejakej rubriky. Samozrejme tam zanecháme zmysluplný komentár

Kto pôsobí ako snob? : Spomeňte si na nejakú vlastnú skúsenosť. Povedzme že zanecháte na nejakom blogu naozaj obšírny komentár. Až v 70% prípadoch sa nám dostane reakcia a tak môžeme nadväzovať kontakt. Avšak čo s blogmi ktoré podľa toplistu váš blog navštívili zo stránky, ktorú ste komentovali ale žiadna reakcia? Preto sa nesnažíme pôsobiť ako snobi, ale na každý komentár sa snažíme rozvite odpovedať. I keď niekedy v mojom prípade je to naozaj ťažké ale treba aj tomuto venovať čas.

Chvála, chvála, chvála : Inak pôsobí autor, ktorý sa vo svojic článkoch vychvaluje ako keď ho pochváliť sám čitateľ. Isteže je dobré skonštatovať, že napríklad tieto fotky sa vydarili, ale aby z nás nemal čitateľ prevrátený obraz chvály o sebe sa snažíme vykompenzovať lepšími slovami. A ešte viac dôležité je chváliť (samozrejme úprimne) iné blogy. Až polovica ľudí z poulácie blogu sú narcistky. Nemyslím tým že sa radi fotia, ale cesta, ako si ich môžeme získať sú úprimné chvály ale jasné nie v každej tretej vete.

Vystráhajme sa masovým komentárom : Určite ste už na svojom blogu našli komentáre od blogov, ktorí ich za deň okomentujú možno 200 blogov, ale čo z toho komentára? "Krásne fotky". "Pekný blog". "Super článok". Mnoho blogeriek má na tieto dvoj alebo viac slovné komentáre jednoducho alergiu. A takýmito komentármi by sme si mohli získať jedine negatívnu povesť. Určite aj Vás potešia aspoň 9 riadkové komentáre. Alebo sa mýlim? :)

Miesto kde sa zastavil čas : Na blogu ľudia hľadajú relax, oddych a vypnutie od bežného sveta. Určite si oddýchnu pri sympatickom blogu so sympatickou autorkou ktorej články majú niečo do seba. Jednoducho ja tomu poviem ak sa dostanem na taký blog, že sa zastavil čas. Skúste vytvoriť zo svojho také miesto.



A keď nie sú nápady : Predpokladám že nejeden z nás si otvoril blog.cz nový článok a v hlave mu napadlo : "Ale ja nemám žiadne nápady". Skúste sa inšpirovať inými blogmi. Nie skopírovať nejaké nápady ale inšpirovať. Inšpiráciu môžete nájsť na miestach, kde ju vôbec nečakáte. Čo takto napísať o Vás? O vašich snoch či predstavách? Píšte denníčky. Foťte. Tvorte. Vymyslite nejaký projekt. Prineste iným niečo, čo ešte nepoznajú. Pamätajte že blog je miesto vašej fantázie.

Založte si obľúbené blogy : Veľa adminiek tomu tak učinilo a má v menu svoj zoznam obľúbených blogov. Nechcem v žiadnom prípade kritizovať niekoho, kto má affiliates. Ale je dôležité s uvedomiť že my meníme blog a preto zmeňme už starý "režim" affíčok. Majme obľúbené blogy. Blog, ktorý si vedie obľúbené blogy/favourite sites na mňa pôsobí novodobo. A ten užívateľ mi príde taký otvorený. Ja neviem, všetko je to o psychológii, všetko v nás necháva dojmy a jedným z nich sú obľúbené blogy. Každý sa radi obdivujeme v obľúbených blogoch niekoho iného. A nezabúdajme tento zoznam v menu obnovovať a najmä pridávať.



Mother's Day ♥

12. května 2013 v 12:12 | Kristína Krížová |  Relax na bielu nôtu
Dobré ránko :) Bohužiaľ včera večer som sa na Vaše blogy nestihla ísť pozrieť, ale učiním tomu tak dnes. Dnešné ráno začalo v chaose. Pretože je dnes Deň Matiek, rozhodla som sa mamine pripraviť raňajky. Popri obracaní palaciniek som odšťavovala pomaranč, ktorý skončil rozliaty na dlážke. Tak sme sa obišli aj bez pomaranovej šťavy. Už včera v článku som prezradila, čo prichystám takže boli to palacinky s nutellou a ovocím :) Boli naozaj chutné a na počudovanie tie čučoriedky neboli kyslé ako naposledy.
Dnes montujeme konečne rámik na tri fotky. Kúpila som si ho teraz v marci v Ikei ale zatiaľ som ho mala v perináči. A pod každý obrázok dám jeden biely vešiačik. Avšak nám nepasujú šróby a tak mamina pôjde pozajtra kúpiť až šestnástky. Tak keď to bude celé hotové, určite sa s vami podelím o fotografie. Do tých troch fotiek si chcem vytlačiť tri miesta. Prvý bude Paríž, druhé Toskánsko a tretie miesto neviem. V decembri som písala článok o obľúbených miestach a mala som tam spomenuté južné francúzske Provensálsko. Najmä sa mi to páči, že to je ako druhé Toskánsko. Ale nenašla som žiadne vhodné fotky a tak tam dám buď nejakú pláž, alebo naozaj neviem :D




Prípravy pokračujú

9. května 2013 v 16:47 | Kristína Krížová |  Relax na bielu nôtu
Drahí čitatelia :) Dnešný deň ubehol neskutočne rýchlo, čo je samozrejme viac než dobré. Dnes sme mali aj nultú hodinu, na ktorej samozrejme nuda. Potom sme šli na telesnú, kde sme behali kolečko okolo futbalového ihriska, hádzali sme medicimpalom (nekritizujte ma ak som to zle napísala :D), behali sme na rýchlosť a ešte člnkový beh. Popri tom sme sa smiali a do našej skupiny si boli nahrádzať dve baby z áčky. A ešte z našej triedy dve ale z inej skupiny. Budúci štvrtok pôjdeme do divadla a na ten ďalší ideme do plavárni. A taktiež chceme s Kikou ísť do plavárne v nedeľu a v priebehu týždňa s Erikou. Včera ráno okolo siedmej som si bola zabehať. Dokopy do bola nejaká polhodinka, ale stačilo mi. U, a ešte som zabudla, že sme cvičili brušáky. Ja som bola v dvojke s Erikou, ktorá ich dala 50 a ja len 30 :D

Potom sme mali ešte psychológiu, zdravotnícku etiku, zdravie a kliniku chorôb, preventívne lekárstvo (kde som dostala za jedna z nečakanej písomky) a nakoniec informatiku, kde sme sa s Mišelou v kuse smiali :D Ešte nesmiem zabudnúť na Bani. Po príchode domov som si dala pizzu a hneď potom som si pripravila olovrant. Jogurt, ovocie a pomarančovú šťavu ♥




Ako z Francúzska ♥

5. května 2013 v 16:43 | Kristína Krížová |  Relax na bielu nôtu
Bonne journée :) Alebo po slovensky pekný deň. K nedeľnému olovrantu som si dnes spravila lievance s nutellou, medom, berry ovocím a pomarančovou šťavou. A ako by sa to obišlo, keby nepridám na blog post? :) Dnes mi ostáva ešte učenie, ktoré som kvôli včerajšku odložila. Už druhý deň mám taký oddychový deň a vyhutnávam si ho plnými dúškami. Popri prezeraní vašich blogov stíham ešte hltať písmená z knihy "Denníky Carrie B.", ktorú som síce už prečítala, ale nie je nad lepšie pasáže, ako sú tu. Dnes som spravila tento článok bez záberov v kuchyni, kde sa väčšinou pripravujú fotonávody, ale polihujem si v obývačke. Po mojom francúzskom dopoloudní nasleduje siesta číslo dva v záhrade. A tu sa mi už pripájajú aj nejaké učebnice.

Dnes večer idem spať k tatinovi, lebo som tam už nejakú dlhšiu nebola. Aj keď sa mi tam táák veľmi nechce. Držte palce, snáď tam neumrem od nudy. Dúfam že ma nezamestná vysávaním a upratovaním poličiek :D




Tipy pre blogerov

4. května 2013 v 13:36 | Sydney |  Tipy pre blogerov
Drahí návštevníci :) Tento článok je určený pre blogerky/možno aj blogerov, ktorým sa vždy zíde nejaký ten tip navyše. Zatiaľ je to len taký výhonok, rovnako ako rastlinky v týchto troch fľašiach. Podelím sa s vami o nejaké rady, ktoré vám snáď akýmkoľvek spôsobom pomôžu. Zakladám aj rubriku, kde budem raz do týždňa takýmito radami prispievať. Teším sa na vaše reakcie v komentároch :)

Adminky oslovujte menom : Ak reagujete na nejaký komentár, použite pseudonym, pod akým daná osoba vystupuje. Tým si u neho vytvoríte náklonnosť. Inak vyznie komentár : "Ďakujem.." ako : "Ďakujem Leila,..." Ľudia sú radi ,ak ich iní volajú podľa mena. Avšak tento tip nepoužívajte príliš často, inak v opačnom prípade budete vyzerať ako snobi. Predstavte si situáciu : "Leila, ak vložíš tento obrázok tam.. Ale nie Leila, potrebujete na to ešte.."

Zaujímajte sa : Ak odpisujete na komentár, odpíšte na neho v prvej časti. A do druhej časti vždy priraďte váš názor k článku osoby, ktorá váš blog komentovala. Tým budete v očiach vyzerať ako : "Zaujíma sa o mňa. Teda ona zaujíma aj mňa"
Budte vždy na očiach : Tak ako je dôležité pravidelne písať články, rovnako dôležité je aj čítať a komentovať iné blogy. Ale nie typu : "Krásne fotky" ale svoj komentár vždy obohaťte o vaše skúsenosti a postoje. Ak komentujete jeden blog, pozrite si vždy blog, ktorý pridal komentár pred vami, alebo ktorý vás jednoducho zaujme. A tak to robte niekoľko krát za sebou. Ľudia budú často vidieť váš blog v komentovaní a sami sa budú o váš komentár uchádzať.
Princíp pavučiny : Predstavte si blog ako obrovskú pavučinu, kde sú všetci navzájom prepojení istou dráhou. Buďte tou prepájacou dráhou práve vy. Snažte sa každý deň rozdať vždy dvojnásobne (a viac) množstvo komentárov.
Otázky sú dôležité : Ľudia sú radi, ak iné o nich prejavujú záujem. Skúste aspoň v každom druhom komentári, ktorí odovzdáte, napísať otázku. Určite nestrelte niečo také : "Čo si jedla" ale spýtaj sa niečo ohľadom doplnku k článku. "Tieto fotky sa mi veľmi páčia, rovnako ako aj prostredie kde sú fotené. V akom čase si to fotila?" Je na vás aký typ otázky sa spýtate.


Učíme sa povedať nie : Tak ako je dôležité súhlasiť a povedať áno, musíme sa naučiť hovoriť nie slušnou formou. Najlepší príklad ak robíte dizajny. Napíše vám blog, ktorému dizajn za žiadnu cenu robiť nechcete. Ale otázka, ako mu to napísať aby som nestratila čitateľa? Nepoužijeme klasické výhovorky že nemám čas, ale napíšeme napríklad : "Veľmi rada by som ti dizajn spravila, avšak v týchto dňoch mám prácu v škole a s blogom to tiež nie je ľahké. Vidím však že tvoj blog by si zaslúžiť kvalitný dizajn." a skúste záujemcovi odporučiť nejaký dobrý grafický blog. Iste vám za to bude vďační

Tvorte blogové priateľstvá : Tie najkrajšie komentáre vám zanechajú ľudia, s ktorými súladíte v určitých sympatiách. Nie je tak? Prečítajte si napríklad článok o adminke (ak je k dispozícií) a komentujte ho. Tiež zdieľajte informácie o sebe. Samozrejme nie meno, priezvisko a iné údaje. Čím viac komentárov si denne vymieňate s nejakou adminkou, tým lepší priateľský vzťah sa formuje.

Viac tipov čakajte v budúcom článku o týždeň :)