Recept - Ratatouille

17. května 2013 v 19:01 | Kristína Krížová |  Fotonávody
Ahojte :) Dnes si spoločne navaríme jedlo, ktoré preslávila animovaná rozprávka Ratatouille. Určite si spomínate na potkana Remyho, ktorý navaril toto prosté jedlo jednému z najväčších kritikov Parížu a tým mu dokázal že variť môže každý. Ale teraz späť k reálnemu jedlu. Toto jedlo je vychytené vo Francúzsku a to konkrétne v regióne Provensálsko. Nabudúce by som chcela pridať nejaké ďalšie francúzske jedlá, ktorých kuchyňa je naozaj skutočne chutná. Toto jedlo som si dnes spravila po prvý krát, je skôr vegetariánske a ja obľubujem rada mäsité jedlá ale trebalo aj zmenu. Po chuťovej stránke by som to zhodnotila veľmi pozitívne. Hneď po priblížení sa k rúre bolo všade cítiť omamnú vôňu, v ktorom sa rozplývalo provensálske korenie a jalovec.

Po estetickej stránke som našla väčšinou na internete fotky kde konečný výsledok bol na tanieri na kope, ale ja som sa rozhodla to pripraviť podľa filmu. Na konci článku nájdete predposlednú fotku s napodobením filmovej podoby. Musím si priznať, že sa to vydarilo viac ako som čakala. Tento recept stojí za vyskúšanie aj pre vegetariánov a taktiež aj pre ne-vegetariánov :)
Ingrediencie -6 porcií

1 Baklažán, 1 Cuketa
2 Rajčiny, 1 Paprika
1 Cesnak, 1 Cibuľa
2 Konzvervy rajčin. pretlaku, Olivový olej
Soľ, čierne korenie, provensálske korenie, jalovec (borievka), bazalka a majorán

Doba prípravy : 35 minút
Doba pečenia : 30 minút
Teplota rúry : 200°








1. Ako prvé si všetky suroviny pripravíme, cuketu, baklažán, papriku a rajčiny si nakrájame na kolieska. Cibuľu si ošúpene a pripravíme cesnak.


Asi také tri plátky s baklažánu a štyri s cukety + dva plátky papriky si vyhradíme nabok a nakrajáme na kocky, ktoré neskôr pridáme do paradajkovej omáčky, a tá poputuje na spodok misy/plechu.


Na paradajkovú omáčku použijeme celkovo olivový olej, dve konzvervy paradajkovéhu pretlaku, korenie napísané vyššie, cesnak a cibuľu.


Na panvicu si nalejeme od oka olivový olej, kde budeme opekať cibuľu a cesnak. Do panvice hodíme od začiatku jeden kúsok cibuly a keď sa okolo neho začnú tvoriť "bublinky" vhodíme tam ostatné a opekáme na miernom ohni alebo v prípade ak máte ako my indukčnú dosku, nastavíte si stupeň teploty na : 4.
Cesnak nám chytí farbu skorej a ak by začal príliš hnednúť, stíšime si teplotu či oheň a za stáleho miešania si opečieme obe prísady.


Ak nám cibuľka s cesnakom ostanú v požadovanej farbe, prilejeme dve konverzy paradajkového pretlaku, premiešame a pridáme nakonie zeleninu, ktorú sme si prv nakrájali na kocky.


Teraz použijeme provensálske korenie, soľ, čierne korenie, bazalku či majorán. Stále miešame.


Tu môžeme vidieť jalovec. Jeho vôňa skvelo omáčku prevonia a ak máte k dispozícii vlastný mlynček, ktorý nám ihneď sám korenie pomelie, je to najideálnejšie, pretože v obchode nájdeme väčšinou jalovec v celistvej podobe.


Ďalej pokračuje pridanie zvyšného korenia


A miešame omáčku aspoň 8 minút.


Po 8 minútach si omáčku vylejeme do misy alebo na plech. A teraz môžeme striedavo ukladať (nahusto) nakrájanú zeleninu. Nezabudnite prikryť alobalom alebo vložiť na misu (janskú misu) poklop. Trúbu máme predhriatu na 200° a pečieme na 30 minút. Po 30 minútach sa ubezpečíme, ako zelenina vyzerá a vyberieme ju z trúby.


Po vybratí vyzerá nejako takto. Tá omáčka tam dodá riadnu chuť :)


A teraz si môžeme zeleninu naservírovať. Niekde sa dáva veľa kúskov na tanier ale ja som si to pripravila ako som vyššie spomínala podľa filmu. Jedlo je naozaj sýte, čiže s ním môžete nasýtiť viac ľudí.

(pretočte si hudbu na 01:40)

Aký je váš názor na toto jedlo?
Obľubujete francúzsku kuchyňu?
 


Komentáře

1 Grenade|rihanna.blog.cz Grenade|rihanna.blog.cz | Web | 17. května 2013 v 19:25 | Reagovat

Milujem Ratatouille. Vždy mi to mama robieva. je to naozaj veĺmi sýte :) Nafotila si to úplne super. Krásne fotky, všetko :) Ale najviac, čo sa mi páči je tá hudba. A ešte viac sa mi páči, že s namiesto pesničky dala odkaz na professionálov :D :D Dobrá si :D

2 Grenade|rihanna.blog.cz Grenade|rihanna.blog.cz | Web | 17. května 2013 v 19:39 | Reagovat

Ja som to jedol už niekoľko krát. Ale robieva mi to mamina, lebo kebyže to ja chytým do rúk :O... Ja si tiež rád "cookujem", ale to len niekedy :)
Veď aj ja kukám niečo v archíve joj. A to asi pravidelne :) Buď profesionálov, pekelná výzva, či Bučkovcov :) Proste "hočo" :D :D

3 Jass Jass | Web | 17. května 2013 v 19:40 | Reagovat

Dobrý recept :) Chcela som aj ja dať, ale teraz už nemôžem, vyzeralo by to, že kopírujem. :3 Každopádne, ja by som sa z takejto podoby nenajedla asi, mám rada, keď je toho fest veľa. :D

4 Chloé Chloé | Web | 17. května 2013 v 19:42 | Reagovat

Ja ťa Sydney proste obdivujem! :) Máš to krásne prepracované, veď taký je tvoj každý recept. Ja francúzsku kuchyňu veru veľmi nemusím, skôr taliansku alebo tú našu slovenskú :D Ale určite tento pokrm vyzerá skvelo a chutne! ;) :)) :3

5 Lana Lana | Web | 17. května 2013 v 19:46 | Reagovat

Ratatouille som ešte nikdy nejedla a vyzerá to naozaj dobre! Akurát som tvoj recept ukázala mamine, že by sme ho mohli raz skúsiť :-) vďaka na nápad! :-)

6 Jass Jass | Web | 17. května 2013 v 19:55 | Reagovat

To naše je ratatouillské lečo. :3 Hárem. Sultán. Ten seriál som nenávidela. -.- :) Tristo éčok? Jaj kristušádot, a to ju chcete mať v hoteli Kempinski? :D Ale nie, viem že tam sa zíde každé euro. :) Škoda, tvoje nápady sú vždy zaujímavé. o.O

7 Al. Al. | Web | 17. května 2013 v 20:21 | Reagovat

Když jsem tu pohádku viděla, hrozně jsem to chtěla zkusit ;D. Aspoň už vím, kde hledat recept :). A myslím, že se ti to povedlo pěkně naaranžovat :).
Jen mám otázku - co je to k sakru baklažán? ;D Mě to zní jako název hlavního města nějakého Asijského státu ;D Ale myslím, že  se mýlím ;DD

8 Chemical Angel Chemical Angel | Web | 17. května 2013 v 21:35 | Reagovat

mňám a zase som hladná ked vidím tie obrázky :O :) zajtra viskušam.určite :) .. si muim uložiť nateba link ,)

9 ♥Verča♥TVD♥ ♥Verča♥TVD♥ | Web | 17. května 2013 v 21:57 | Reagovat

mohla bych se tak zeptat, kolik by jsi chtěla zhubnout? :-)

10 Cece Cece | Web | 17. května 2013 v 22:05 | Reagovat

Úžasné obrázky, já na tvojich článkoch ocením tu dĺžku toho článku a tie BOŽSKÉ obrázky, tym sa proste nedá odolať!!! O_O  :-D  O_O

11 ♥Lara ♥Lara | Web | 17. května 2013 v 22:58 | Reagovat

Ještě jsem to nejedla ale vypadá to dobře, určitě to někdy zkusím :)

12 Larys Larys | Web | 17. května 2013 v 23:46 | Reagovat

vyzerá to veľmi chutne :D ja som si dnes robila špagety, lebo som sa ponáhľala a niečo narýchlo :P

13 Kristie † Kristie † | Web | 17. května 2013 v 23:48 | Reagovat

Jů :3 že bych zkusila rozšířit své nulové kuchařské obzory?:)) Super recept a moc hezký blog. Měj se hezky :-)

14 Terrie Terrie | Web | 18. května 2013 v 8:21 | Reagovat

Miluju ten film :)Nejlepší animovaná pohádka ... do té doby jsem vůbec nevěděla co Ratatouille znamená. To jídlo jsem chtěla vyzkoušet už dlouho a nevypadá to moc těžce takže bych to možná mohla i zvládnout ;)

15 Betty Betty | E-mail | Web | 18. května 2013 v 8:34 | Reagovat

No teda vyzerá to riadne dobre. Ten film som videla niekoľkokrát ale skutočne som tam ten rataouille nezaregistrovala :D. Teda ale vyzerá to super, a tiež som nezaregistrovala nič nezdravé čo by sa tam dávalo. Rada by som to niekedy vyskúšala. Ty si si to robila na obed?
Ešte sa mi na tom páči, že tá príprava vyzerá byť celkom jednoduchá.:)

16 Domčika Domčika | E-mail | Web | 18. května 2013 v 9:29 | Reagovat

Ja som film videla asi 1x a tiež som to dáko nezaregistrovala :D Nečudovala by som sa keby a to Bety donúti urobiť -_- Na začiatku mi to až tak chutne nevyzeralo ale keď si to potom tak pekne naservírovala tak už som sa celkom chytila :D

17 Sakura Minamino / Tweedledee Sakura Minamino / Tweedledee | E-mail | Web | 18. května 2013 v 9:39 | Reagovat

Ještě jsem ho nezkoušela, ale vypadá ohromně :-)

18 lena l acciox lena l acciox | Web | 18. května 2013 v 10:07 | Reagovat

Ono to vyzerá tak úžasné a je v tom toľko vecí, ktoré by som do úst ani za nič nedala. Ale to ako to vyzerá u mňa jednoducho vyhravá a asi presvedčím rodičov že si urobím obed kde nebude mäso. Keby sa tak ten baklažán a cuketa dali za niečo vymeniť :D

Francúzsku kuchyňu nejako moc neobľubujem, ako jeden z komentárov predo mnou, tiež viac obľúbujem taliansku kuchyňu.

19 Smajlík Smajlík | Web | 18. května 2013 v 14:27 | Reagovat

Úuu tak toto vyzerá naozaj zaujímavo a navyše aj chutne. Moc zeleninu nejedávam, keďže som viac na mäso, ale keď budem mať niekedy možnosť, určite si toto uvarím podľa tvojho receptu :)

20 Džejn Džejn | Web | 18. května 2013 v 15:12 | Reagovat

Do kelu, vyzerá to strašne chutne. Ja takéto zeleninkové veru môžem.
My sme doma myslím dvakrát skúšali urobiť Ratatouille, ale príliš sa to nevydarilo. Možno pokus podľa tohto receptu bude úspešný. Ďakujem za typ.

21 Domush Domush | Web | 18. května 2013 v 20:35 | Reagovat

To vypadá úplně jak v té pohádce:D Je to super, zajímalo by mě jakou to má chuť:) Kdybych neviděla tu pohádku tak bych asi ani nevěděla co to je:)

22 Charlott Charlott | Web | 19. května 2013 v 12:03 | Reagovat

Skvělý návod, ratatouille jsem chtěla vždycky vyzkoušet. :)
Já nejdřív myslela že ty bobulky jsou borůvky a ne jalovec. :DDD

23 mine-version mine-version | Web | 19. května 2013 v 12:52 | Reagovat

To vypadá úžasně...mňam :3

24 Nando'ska Nando'ska | Web | 19. května 2013 v 15:23 | Reagovat

Vypadá to úžasně a už jen kvůli tomu že to bylo ve filmu mě to láka :D ale mám ráda spíš maso než samotnou zeleninu tak nevím jestli je to uplně moje gusto :-) a podařilo se ti to fakt suprově naservírovat!

25 Hainan. Hainan. | 20. května 2013 v 14:51 | Reagovat

V lete si vždy dávam Ratatouille, je to výborné. Pekné fotky :-)

26 Džejn Džejn | Web | 2. června 2013 v 13:27 | Reagovat

Dnes som si to urobila na obed a je to neuveriteľne dobré!!! Normálne som sa popálila, keď som jedla prvú porciu :D teraz sa mi chladí druhá. Chcem sa ti moc poďakovať za tento skvelý recept, ktorý so budem robievať častejšie. Ako je možné, že je to také dobré? Môj najbližší článok bude venovaní tomuto ak ti to nebude vadiť. Ešte raz ďakujem. Vďaka tebe mám super nedeľný obed a zostane mi aj na večeru. Idem sa tým prejesť :)

27 agnes agnes | E-mail | Web | 14. července 2013 v 22:25 | Reagovat

Konečně jsem se včera dostala k tomuto receptu a to, že jsem se na něj těšila od té doby co si ten článek přidala na blog a musím říct, že to bylo úžasné a všichni doma si moc pochutnali! :))

28 Kate Kate | E-mail | Web | 12. srpna 2014 v 13:58 | Reagovat

Vypadá to fakt nádherně. Mám už hodně dlouho v plánu si ho udělat, ale pro mě jako pro člověka, co miluje maso. Nevím nevím. Ale určitě ho musím vyzkoušet. :)

29 Letitia Letitia | E-mail | Web | 18. dubna 2015 v 21:04 | Reagovat

[7]: Baklažán je "lilek" :)

30 Letitia Letitia | E-mail | Web | 18. dubna 2015 v 21:08 | Reagovat

Inak vyzerá to nádherne. Vedela som že názov filmu je podľa nejakého jedla, ale nemala som vôbec predstavu, čo to ratatouile je.
No na tvojich fotkách (aj podľa zloženia) to vyzerá byť niečo veľmi chutné. Myslím, že to čoskoro vyskúšam. :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama