Slivky v šunke - fotonávod

22. august 2013 at 19:00 | Kristína Krížová |  Fotonávody
Vitajte opäť pri novom článku :) Fotky boli fotené zhruba pred dvomi týždňami, ale kvôli nedostatku času zverejňujem fotonávod až dnes. Od obeda som sa hrala s novým dizajnom, stránka by bola, aj menu, avšak s horným boxom si nie a nie dať rady. Najprv som hľadala vhodný pattern, obrázky na weheartit-e ale nič vhodné som nenašla. Neviem sa dočkať už jesenných dizajnov. Mám toľko nápadov a navyše od oficiálneho začiatku jesene opäť dám do prevádzky objednávanie dizajnov.

Tento recept je viac než len netypický. Je to zmes dvoch rozličných surovín, ktoré spolu po upečení nadobudnú neopísateľnú chuť. Recept som si našla na bloglovine, trošku ho upravila a vzniklo z toho toto dielo. Kto je fajnšmeker, príde si rozhodne na svoje. Cez víkend tu nebudem, lebo idem s kamarátkou spať k môjmu tatinovi. Boli sme tak aj presne pred rokom, objednali si pizzu, chodili po centre, boli to dva pekné dni (článok). Taktiež plánujem asi na zajtra pridať článok trochu viac duchovný a ďalší o tom, prečo ma fascinuje medicína. Prežite pekné chvíle na tomto blogu :)



Budeme potrebovať : Špajdle, sedem sliviek, cca 15 plátkov šunky, soľ, korenie, olej
Na dva špízy



1. Slivky si umyjeme, nakrájame na dve polovice, vykôstkujeme a každú polovica obalíme v jednom plátku šunky.



2. V podstate je recept veľmi veľmi jednoduchý. Len obalíme slivky v šunke, posypeme korením a dáme zapiecť. Na jednu špajdlu dajte cca štyri polovice sliviek.



3. Moja mamina vždy na určité jedlo používa rovnaké korenia. Ja však často experimentujem a používa pravidlo "z každého roška troška". Neviem ako sa volá korenie vo veľkej nádobke vpravo, ale sú tam aj sušené čili papričky a povedala by som že je to podobné provensálskemu koreniu. Takže môžte to nahradiť aj tým. Ďalej tu máme mletý cesnak. S cesnakom či cibuľou nikdy nič nepokazíme, sú to dvaja králi kuchyne. V blízkej dobe som plánovala recept na krevety. Chutnali ste to už? Ďalej použijeme kardamón.

Kardamón : Ak ste o kardamóne ešte nepočuli, šup šup otvárajme google. :) Toto malé, nenápadné korenie pochádza z Indie a v jednom "zelenom obale" sú drobné zrniečka, ktoré sa môžu v pár kúskoch konzumovať aj ihneď bez akejkoľvek úpravy. Pôsobí skôr pri zažívacom trakte, zlepšuje trávenie, má diuretický (močopudný) účinok.



4. Špízy si mierne polejeme olejom a robíme tak aj počas celého pečenia, rúra bola nastavená na 190° (rešpektujte skúsenosti s vlastnou trúbou). Keď sú naše rolky dosť vlhké od oleja, môžeme si ich mierne osoliť a posypať korením. Skúste experimentovať. Riaďte sa nosom. Nájdete nové zmiešanie chutí? :)
Počas pečenia striedajte ventilátor, gril a ak máte možnosť, pečenie odspodu a z vrchu. Zaručíme Vám to rovnomernú chrumkavosť. Doba pobytu roliek v trúbe je neurčená. Každá trúba čosi upečie inak a tak to jednoducho vytiahnite vtedy, ak budú špízy vyzerať ako z prvého obrázku. Na dozdobenie môžete použiť lístky z rôznych byliniek.




Majte krásny večer! :)

 


Comments

1 Bella-freshbella.blog.cz Bella-freshbella.blog.cz | Web | 22. august 2013 at 19:07 | React

Hmm, bohužel nevyzkouším, taková jídla nemám moc ráda:/Ty měj taky krásný večer!:-)

2 Jessie Jessie | Web | 22. august 2013 at 19:43 | React

Najprv som si myslela že tam vidím hubu. Ale po rozkliknutí článku som zidtila o čo sa vlastne jedná, a bola som milo prekvapená. Na mňa trochu zložitý recept, (čo by sa dalo čakať keď som toho varila biedne málo :D) takže to asi nechám na niekom inom, ale vyzerá to úžasne. Keby mi v tom neprekážal notebook, hneď by som sa do toho pustila. :)

3 Simmer Simmer | Web | 22. august 2013 at 19:48 | React

Užite si s kamarátkou :-)
Jedlo musí byť úžasné, ja som extrémista čo sa týka jedál a vždy hľadám niečo nové a zaujímavé - a toto zaujímavé určite je, milujem spojenie sladkej a slanej chuti... a ak to je ešte doladené korením... mňam, úplne si to viem predstaviť.
O kardamóne som nepočula, takže dobre, že si tu o ňom niečo napísala; určite ho pripíšem do maminho nákupného zoznamu, lebo my doma máme strašne veľa rôznych druhov korenín, okrem spomínaného kardamónu.
Už teraz sa teším na duchovný článok, zbožňujem čítať články na túto tému a rovnako aj o medicíne, keďže by som ju chcela v budúcnosti tiež študovať :-)

4 Licorne From La-Vervain Licorne From La-Vervain | Email | Web | 22. august 2013 at 19:52 | React

Ach jaj, dievča kde ty na tieto tvoje geniálne nápady chodíš. Asi sa inšpiruješ bloglovinom myslím, že si to niekde spomínala či ? Ja sa bloglovinom inšpirujem na dizajny, aj ten čo mám teraz je inšpirácia a hneď ako dostanem nápad, viem presne ako ho zhotoviť. Nepodceňuj sa hneď.
No musím súhlasiť s tebou, pretože ja jeseň naozaj milujem a všetko je vtedy krajšie, farebnejšie a najmä tvoje dizajny budu potom určite opäť skvelé a krásne <3 Ja si potom u teba objednám. Všimla som si, že mením svoje dizajny, len preto že sa mi vôbec nepáči, tie tvoje sú dokonalé :) Teším sa aj na ten tvoj zajtrajší duchovný článok. Milujem v články s ktorých sa aj čosi naučím.
Najprv to vyzeralo strašne chutne, keď som pozerala fotky tých sliviek, potom si tam pridala šunku a nakoniec jak si to zapiekla už to príťažlivé nie je :D Ale zase musí to chutiť dobre a rozmýšľam, že to zajtra spravím. Už dlho som nič podobné neskúšala  a ja rada kuchtím :D No je krásne ako si to dozdobila listami z byliniek <3 Milujem tvoju originalitu.

5 quinn.♔ quinn.♔ | Web | 22. august 2013 at 19:53 | React

Na prvý pohľad som očakávala niečo "mäsové".Doslovne.Zdalo sa mi že vidím šunku,mäso a huby.Ale prekvapila si ma.:) Nečakala som slivky.Pravdupovediac by som to asi nikdy nezjedla keďže takéto kombinácie [ovocie a mäso] neobľubujem a taktiež nemám rada slivky.:) Ale inak je to famózne.Teda aspoň podľa fotiek.Som rada že si si pochutila :) Dúfam že chutilo :) zajtra sa opäť teším na článok :)

6 quinn.♔ quinn.♔ | Web | 22. august 2013 at 19:53 | React

Spam ;D

7 Magdaléna Magdaléna | Web | 22. august 2013 at 19:54 | React

Švestky se šunkou by mě tedy opravdu nenapadly... :) Ale je pravda, že v poslední době přicházím kombinace maso-ovoce celkem na chuť. Líbí se mi, jak to máš pěkně nazdobené, pro mě je tohle aranžování zlo :)
.
Krevety jsem nikdy nejedla, ale spíš než recept na ně by mě zajímalo, kde se dají sehnat "čerstvé"

8 Domush Domush | Web | 22. august 2013 at 20:03 | React

Nikdy by mě nenapadlo jíst švestky se šunkou!:) vypadá to fakt jednoduše, možná bych to i zkusila, ale nejdřív musím počkat až dozrají švestky:)

9 Laila Sitty Laila Sitty | Web | 22. august 2013 at 20:06 | React

ooo děláš mi chutě,sice jsem to nikdy nejedla,ale vypadá to úžasně :)

10 Kája Kája | Web | 22. august 2013 at 20:08 | React

Mňam, mňam! Vypadá to velice lahodně :) Budeme to muset s rodinou vyzkoušet, až budem provozovat nějakou grilovačku. Miluju švestky a s kombinací výborné šunky? Tak to se nedá prostě odmínout! Normálně mám sliny na krajíčku a nezvládám ovládnout svůj hlad, pokud vidím tohle, mám hlad.

11 Pagess Pagess | 22. august 2013 at 20:13 | React

Výborný recept! Krásně jsi to napsala. Určitě je to srozumitelné! :)
škoda, že jsem švestky teď dojedla :D no ještě mám v lednici šunku, tak se mi v žaludku udělá něco podobné :D
Né vážně, tahle kombinace musí být skvělá. Krásný fotonávod. :)
Užij si to u taťky :)

12 Julls ~ woolie.blog.cz Julls ~ woolie.blog.cz | Email | Web | 22. august 2013 at 20:32 | React

Ty si môj človek! :3 Milujem takéto špecialitky. Ovocie+mäso/ovocie+syry milujem. Rada jedávam napríklad hermelín s  hroznom alebo údenú šunku so žltým melónom. Hlavne ako predjedlo, alebo si to dám len tak, keď mám na čosi chuť. A s týmto si ma dostala. Mohlo by to byť super. Ešte nikdy som to neskúšala, no toto musím spraviť. Ešte zohnať suroviny a ide sa na to. :D
Krevety zbožňujem. Vlastne všetko, čo je z vody. Morské zvieratká obzvlášť. Vždy, keď som pri mori si dám čosi také. Rada by som to jedla aj doma, no naši to nejak neobľubujú. Aj tak je tu na SR všetko mrazené, a to sa absolútne nepodobá tej originálnej chuti. Uvediem ti čosi podobné - sardinky z konzervy sú také.. proste normálne, chutia mi. Ale keď som minulý rok ochutnala v Chorvátsku normálne ugrilované sardinky s bylinkami, olivovým olejom a cesnakom, nevedela som sa nabažiť. Dokonalá chuť, jedla by som to na kilá. :3 Škoda, fakt, že to my takú možnosť nemáme.. :/
Ja nemám obľúbené ročné obdobia, mám rada všetky, lebo všetky sú čímsi iným výnimočné. Jeseň je ale krásna, s tým s tebou musím súhlasiť.
Taktiež sa nenormálne teším na objednávku designov, určite si u teba nejaký objednám. Tvoje layouty sú dokonalo-dokonalé.. :) :D
U ocina sa maj dobre, vráť sa nám sem čo najskôr s nejakým tým článkom, už teraz sa teším!

13 Betty Betty | Email | Web | 23. august 2013 at 6:44 | React

Tak už sa teším na design! Ja sa už priam neviem celkovo dočkať jesene :3
A teším sa na ten duchovný či akí článok, som zvedavá.
Tento recept je dosť netypický, nikdy som nič také nevidela. Recept je naozaj vpodstate jednoduchý, rozmýľam len ako by som to urobila bez šunky, lebo potom by to boli len slivky. Ale možno to niekedy pripravím aspoň pre rodinu na mojej oslave, nech to nie je úplne bez mäsa.

14 alfalfa alfalfa | Web | 23. august 2013 at 9:20 | React

Vyzerá to naozaj zaujímavo, si veľmi šikovná. U tatina si to s kamarátkou uži a teším sa na ďalšie články :)

15 Kirstie Kirstie | Web | 23. august 2013 at 10:24 | React

Tak to musím skúsiť! :33 práve máme veeela sliviek a nevieme čo s nimi :-). Diky Kikuš ;D
Velmi sa tešim aj na objednávku layoutov - určite jednu čakaj aj odo mňa,jesenný layout ale hlavne na ten článok o medicíne :3 :)

16 Caroline Caroline | Web | 23. august 2013 at 17:24 | React

Ahoj, dneska jsem si u tebe objednala design :) Prosím neudělala by si mi ho? Odpověz mi jestli ano nebo ne, děkuju :) A ty fotky jsou moc pěkné :)

17 Rebele Girl Rebele Girl | Web | 23. august 2013 at 18:47 | React

Tak si to s kamoškou uži, verím že to bude znova pre teba pár krásnych dní...
Joj, tak v tomto sme sa teraz zhodli-ja mám v poslednej neskutočné množstvo nápadov, layoutov som urobila veľa, článkov, napísala príbehy...je super keď ma takto kope múza :)
Na články sa teším, tie "duchovné" sú moje chuťovky. :3

Joj..to vyzerá úžasne! Ja tiež rada experimentujem, miešam niečo úplne nekombinovateľné alebo dodávam nové veci a teší ma, že to potom aj chutí,hh...Vyzerá to tak krásne, že sa idem "inšpirovať" a tiež sa pokúsim to takto skvelo urobiť..Cesnak často nepoužívam, pretože u nás nie je všetko v poriadku, čo sa tlakov týka, haha....Ale určite ho tam skúsim pridať a teším sa!

18 Allys Allys | Web | 24. august 2013 at 11:29 | React

to vypadá úžasně Sydney! =)

19 Petey Petey | Email | Web | 25. august 2013 at 12:29 | React

Mňam! Vypadá to lákavě. Nikdy by mě nenapadlo dát si švestky se šunkou, ale musí to být dobrota :) Skvěle se to hodí na nějakou zahradní party, takže to možná vyzkouším, až seženu švestky.

20 Smajlík Smajlík | Web | 25. august 2013 at 13:16 | React

Tak takúto kombináciu som ešte nikdy nejedla. Ale vyzerá to skutočne zaujímavo. Neviem, možno keby som mala viac odvahy, niečo takéto by som si spravila. I keď si pamätám časy, keď som experimentovala. Vždy sa to síce zaobišlo bez zranení a tak podobne, dokonca aj môj žalúdok si na experimenty zvykol, ale neviem, či by toto zvládol. Ktovie, možno, keby som to z tej rúry vybrala, mala by som na to iný názor.
Rozhodne to raz vyskúšam. Keď budem mať slivky :)

21 Em Zet Em Zet | Web | 27. august 2013 at 11:16 | React

Mm, to bych si dala! :3 Já miluju švestky.

New comment

Log in
  Don't you have your own web yet? Create it for free on Blog.cz.
 

Actual articles

Advertisement