Manufaktura recenzia | Černý rybíz

20. august 2014 at 17:05 | Kristína Krížová |  Všetko pre telo
Srdečne Vás vítam pri novom článku, na ktorý som sa už dlho chystala :) Dnes to bude recenzia na kozmetiku od mojej obľúbenej značky Manufaktura z ich limitovanej edície čierna ríbezľa. Čierna ríbezľa nie len že patrí medzi moje obľúbené bobuľoviny, ale od teraz bude aj obľúbenou zložkou kozmetiky. Vždy ma mrzí akurát to, že limitované edície nestoja v poličkách v Ncentre viac ako pol roka a tak je naozaj rarita zohnať limitky o dosť neskorší čas. Preto som si spravila práve teraz celú zbierku čiernej ríbezle ktorá mi vydrží snáď aspoň do decembra (?) Rovnako ako v kamenných obchodoch ale aj na internete nájdete aj ríbezľový čaj, ktorý je súčasťou tejto sady. Ten však bude spadať v budúcnosti pod iný článok.

Momentálne každé ráno skoro vstávam, pretože robím ranné smeny a poobede nemám nejako čas/náladu na blog a preto som žiadnym novým článkom neprispela. Najbližšie by som chcela pridať čosi do psychológie a prestavať anglické menu na slovenské. Aj práve komentáre v klube mi pomohli bližšie si uvedomiť, že by bolo lepšie viesť menu v slovenčine, pretože keď aj príde na môj blog niekto z cudziny, článkom nerozumie a tak mu popisky v menu budú zbytočné, keď celý text bude stále v slovenčine. Hoc registrujem všetky zahraničné návštevy, dĺžka pobytu na stránke nie je veľmi dlhá. Takže na čítanie článku nestačí. Výrobky som si kupovala v piebehu prázdnin, najprv to bol krém na ruky, potom som si s Vladkou kúpila sprcháč a telové mlieko a naposledy keď som navštívila centro s Kikinou, tak to bol sirup ktorý im prišiel až v polovici augusta, kedže sa míňal najrýchlejšie a nestačili vyrábať.
Dnes sa konečne plánujem popozerať po vašich blogoch, čo to pokomentovať a pozrieť si stiahnutú čast z Kobry 11 pilotného dielu 7.série Krst ohňom. Príjemné čítanie :)


(Môj obľúbený song z Harryho 6)


Prvým výrobkom ktorý je zo všetkých najmenší je krém na ruky. Na dva produkty som si pripravila rozpísané zloženie a ku každému väčšinou latinskému názvu aj popis a na čo je to určené. Takže keď nájdete napr. v kréme Allantoin, budete vedieť že je hypoalergénny, vysoko tolerovaný a vhodný pre ľudí s akné, ekzémom a i. Krém sa veľmi rýchlo vpije čo je veľké plus, lebo nemám rada, keď sa krém nevie vpiť a potom mám ešte hodinu mastné ruky a ničoho sa nemôžem chytiť. Od tretieho ročníka ho začnem nosiť so sebou do školy a stane sa mojou povinnou výbavou :D Zložením som milo prekvapená, kedže sú tam rôzne výťažky, oleje a zvláčňujúce látky. Moc ma však nepotešil benzoan sodný, ktorý som našla aj v ich sirupoch. Teraz by ma zaujímalo, či by sa dalo nahradiť niečím iným.



Zloženie krému na ruky

Aqua (voda)
Caprylic/capric triglyceride - Vyrobený z kokosového oleja, zanechávajúci hodvábnu pokožku
Isopropyl myristate - Znižuje mastný charakter kozmetiky; úhladný pocit. Je bezpečný, ale môže vyvolať alergické reakcie. Vyrába sa z kyseliny myristovej s izopropylalkoholom. Kyselina myristová sa bežne vyskytuje v muškátovom oriešku a ten pochádza zo stromu muškátovník vonný (myristica fragrans). Nemá toxické, karcinogénne účinky, ale môže upchávať póry (pri používaní na tvári) a zhoršovať akné.
Glycerín - Zvlhčujúca látka, ktorá prenikne do rohovej vrstvy kože. Nemožno ju ľahko umyť. Nachádza sa v početnom množstvo kozmetických výrobkov.
Polyglyceryl-3 methylglucose distreate - Zmäkčovadlo

Vitis vinifera seed oil - Vitis vinifera je latinskký názov pre vínnu révu (vinič hroznorodý). Získava sa z hroznových semien, obsahuje početné množstvo antioxidantov (polyfenoly, antokyány, flavonoidy). Lokálne aplikovaný extrakt preukázal mladšiu pokožku, pretože nastáva zvýšená syntéza kolagénu a elastínu.
Macadamia ternofilia seed oil - Zvláčňujúce účinky. Chemický profil je veľmi podobný ľudskému mazu. Je ideálny pre suchú pleť, znižujú svrbenie a zápal tým že obsahuje fitosterol, ktorý pôsobí ako kortizón na kožu.
Ďalej obsahuje : Kyselina palmitolejová - Odďaluje starnutie kože. A vyčerpávaním tejto kyseliiny dochádza k samotnému starnutiu pokožky. Kyselina olejová; linolová, fytosteroly

Glyceryl stearate - Vyrobený z glycerínu a kyseliny stearovej. Obmedzuje stratu vlhkosti kože.
Butyrospermum parkii (shea butter) - Starší názov pre strom Shea. Rastie v savanách na západnej a východnej strane Afriky. Je považovaný za dámske zlato Afriky. Domorodci nazývajú tento strom karité. Zrelé plody sa nemôžu trhať, ale zbierajú sa rovno zo zemi. Extrahuje sa z plodov drvením. Konečný výsledok obsahuje vitamíny A,E,F, chráni bunky pred oxidačným stresom.
Ribes nigrum seed oil - Seed znamenajú jadrá a ribes nigrum je latinský názov pre čierne ríbezle. Tie obsahujú omega 3 mastné kyseliny a omega 6 m.k (15-20%). Pôsobia proti starnutiu buniek a sú anti-virotické.
Ribes nigrum fruit extract - Extrakty priamo z plodu čiernej ríbezle.
Panthenol - Zvlhčujúca, ochranná látka

Cetearyl alcohol - Alkohol, pochádzajúci z tukov.
Parfum
Allantoin - Upokojujúca látka, vysoko hypoalergénna (vhodná pre liečbu ekzému, akné a pre ľudí s citlivou pokožkou). Podporuje hojenie rán, netoxická, vysoko tolerovaná.
Diazolidinyl urea - Konzervačná látka v kozmetických výrobkoch, chráni samotný obsah pred baktériami, hubami či plesňami. Môže spôsobiť podráždenie kože;alergickú reakciu. Funguje to tak, že sa uvolní malé množstvo formaldehydu a ten je vysoko toxický.
Sodium benzoate - (Benzoan sodný). Označený ako E211. V potravinách sa mu snažte vyhýbať, pretože má skóre škodlivosti 4 zo 7. Je to sol kyseliny benzoovej. Je anti-bakteriálny, fungicídny. V kombinácii s kyseliny askorbovou (vitamín C), benzoanom draselnýn sa tvorí benzén;karcinogén.
Potassium sorbate citronellol
Limonene - Citrusová vôňa, aromatická zložka. Môže vyvolať alergickú reakciu
Geraniol - Diskutabilné. Čítala som mnoho štúdii o geraniole v kozmetikách, neviem vám preto povedať zdravotné ohlady tejto látky, ale na internete si o nej môžete prečítať.


Na sirup sa naozaj oplatilo si počkať a premýšľam, či si kúpim jeden do zásoby, lebo sa míňa naozaj bleskovou rýchlosťou. Šťava s rýbezli tvorí podiel až 78% hm. čo je si myslím dosť. Glukózovo-fruktózový sirup dodá sladkú chuť. Sirup je sám o sebe veľmi nasladlý a postupne prechádza do kyselšej chuti. V zadu je napísaný aj pomer vody na limonádu, ale mne vyhovuje skôr forma kde je viac vody. Ríbezle sú dobré na imunitu, obsahujú vitamín B3 na nervy a B5 ktorý chráni vlasy, nechty, kožu. Ďalej nezabudnime na vysoký podiela antioxidantov, ktoré posyktujú ochranu každej bunke v tele. Štrng, na zdravie! :)




Telové mlieko a sprchový gél som si nechala na koniec. Všetky manufakturácke mlieka sú úplne úžasné a to najmä po holení. Žiadna podráždená pokožka alebo letné šupiny z chlórovej vody. Telové mlieko vonia rovnako úžasne, ako aj sprcháč a krém na ruky. Vôňa vo mne evokuje koniec leta, úrodu, slnko a nostalgiu. A samozrejme ríbezle. Sprchový gél je čosi ako polovičný účinok telového mlieka. Vôňa, príjemné pohladenie a spomienky, ktoré vo mne táto edícia vyvoláva.

Zloženie sprchového gélu

Aqua (voda)
Sodium laureth sulfate - V roku 2002 prebehlo nové preskúmanie látky a bola uznaná za bezpečnú. Je to predovšetkým peniace činidlo.
Cocamidopropyl betaine - Povrchovo aktívna látka (znižuje povrchové napätie vody) pochádzajúca z kokosového oleja. Považuje sa za bezpečnú látku, u niektorých jedincov môže spôsobovať alergickú reakciu.
Glycerin - Zvlhčujúca látka, ktorá prenikne do rohovej vrstvy kože. Nemožno ju ľahko umyť. Nachádza sa v početnom množstvo kozmetických výrobkov.
Cocamide DEA - Látka, ktorá ma vôbec nepotešila. Je to modifikovaná forma z kokosového oleja, ktorá sa používa ako nadúvadlo;zlepšenie tvorby peny. Vyzerá síce na prvý pohľad nevinne, ale na stránkach, ktoré prispeli s novými výskumami v posledných 2 rokoch varujú na jej rakovinotvorné účinky. Na tejto stránke si nájdete viac.
Sodium chloride - Prirodzene sa vyskytuje v morskej vode, telových tekutinách. Neškodné.
Sodium cocoyl hydrolyzed wheat protein - Hydrolizovaný pšeničný proteín.
Ribes nigrum (black currant) fruit extract - Extrakty priamo z plodu čiernej ríbezle.
Parfum
Panthenol - Zvlhčujúca, ochranná látka
PEG-10 olive glycerides
PEG-75 lanolin - Pôsobí na pokožku ako lubrikant. Zanecháva jemný pocit. Má živočíšny pôvod a to konkrétne z ovčej vlny.
Polyquaternium-7 - Nachádza sa predovšetkým vo výrobkoch určených pre starostlivosť o vlasy. Zabraňuje hromadeniu statickej elektiny a tvorí na vlasoch tenkú vrstvu.
Phenoxyethanol - Inaktivácia grampozitívnych a gramnegatívnych mikroorganizmov. Diskutabilná prísada na ľudské zdravie.
Sodium benzoate - (Benzoan sodný). Označený ako E211. V potravinách sa mu snažte vyhýbať, pretože má skóre škodlivosti 4 zo 7. Je to sol kyseliny benzoovej. Je anti-bakteriálny, fungicídny. V kombinácii s kyseliny askorbovou (vitamín C), benzoanom draselnýn sa tvorí benzén;karcinogén.
Potassium sorbate - Konzervačný prostriedok (E202).
Citric acid - Kyselina citrónová. bezpečná
Citronellol - Pôsobí ako vonná prísada. Prirodzene sa vyskytuje napr. v ružiach
Limonene - Citrusová vôňa, aromatická zložka. Môže vyvolať alergickú reakciu
Geraniol
Peat extract - Rašelinový extrakt
CI 17200 - Farbivo
CI 14700 - Farbivo (červené)
CI 42090 - Farbivo (modré)
 


Comments

1 Sasha Sasha | Web | 20. august 2014 at 17:21 | React

kozmetiku z manufaktury mam fakt rada hoci, priznam sa, dlho som tam nebola (načo aj, ked peňaženka ziva prazdnotou a tam by ma lakalo vyprazdniť aj kreditku :D), takže som o tejto edicii aktualne nemala poňatia a ľutujem :) vyzera to byť super najmä ten sirup :3 super článok :)

2 Pagess Pagess | Web | 20. august 2014 at 17:27 | React

Taky bych to chtěla vyzkoušet :)
Vypadá to strašně krásně :)
To musel být teda hodně vyčerpávající, když jsi to psala co? :) Ale super :)

3 axy axy | Email | 20. august 2014 at 22:42 | React

Velmi pekny clanok,velmi prijemne citanie,vela zaujimavych informacii,a pekne fotky..velka vdaka..<3

4 Skills of Art Skills of Art | Web | 21. august 2014 at 8:00 | React

Hezky rozepsané složení.. Tyto produkty znám, očuchala jsem si je a vypadají vážně super! :-) škoda, že jsem se ještě ke koupi nedostala :/

Dobré ráno,
http://skills-of-art.blogspot.cz/

P.S.: Moc hezký nový design!!

5 Hotaru Hotaru | Web | 21. august 2014 at 11:16 | React

Vždy jsem přemýšlela koupit si něco z manufaktury a nakonec si to asi koupím, když čtu různé recenze ... :)

Krásný design a blog! :)

6 Surynka Surynka | Web | 21. august 2014 at 13:55 | React

Před pár dny jsem stála v Manufaktuře a vážně uvažovala nad tím sirupem a ještě pár věcmi k tomu, ale dala jsem si velké předsevzetí, že budu šetřit. Což u mně je předsevzetí jak hrom :D Takže jsem holt oželela nákup, který by byl velký a počítám s tím, že tam zajdu v září, nebo v říjnu. Tak snad tu ten rybíz bude ještě dlouho :)

Jinak super nápad s těmi recenzemi, zalíbilo se mi to a budu se těšit na další články :)

7 Surynka Surynka | Web | 21. august 2014 at 13:55 | React

Před pár dny jsem stála v Manufaktuře a vážně uvažovala nad tím sirupem a ještě pár věcmi k tomu, ale dala jsem si velké předsevzetí, že budu šetřit. Což u mně je předsevzetí jak hrom :D Takže jsem holt oželela nákup, který by byl velký a počítám s tím, že tam zajdu v září, nebo v říjnu. Tak snad tu ten rybíz bude ještě dlouho :)

Jinak super nápad s těmi recenzemi, zalíbilo se mi to a budu se těšit na další články :)

8 nat nat | 21. august 2014 at 17:49 | React

ZEHLIS SI VLASY? ak NIE ZAVIST

9 Rezzy Rezzy | Web | 21. august 2014 at 20:50 | React

Díky, jsi moc hodná :) Myslím, že ten nádor byl bohužel maligní, kontrolovali mu kvůli tomu i plíce a další orgány, jestli nemá někde metastázy, ale naštěstí mu žádné nenašli.

10 bowlerhat bowlerhat | Web | 21. august 2014 at 20:57 | React

super recenze, nejvíc mě ale stejně zaujaly obaly, vypadají úžasně :-)

11 Millow. Millow. | Web | 21. august 2014 at 21:44 | React

nikdy jsem sama sebě v manufaktuře nekoupila, ale čím dál víc mě to láká!
Moc se mi líbí, jak jsi článek napsala. Že je tam i složení, to je jedno z nejdůležitějších a moc lidí (vlastně jsi první) ho nepíše.

12 Luci Luci | Email | Web | 21. august 2014 at 22:09 | React

wow máš můj obdiv, že se ti chtělo zkoumat to složení! :) to se mi nikdy nechce :D jinak ten rybízový sirup vypadá fakt dobře, i když na rybíz moc nejsem :)) celkově ta celá (dá se říct) sada vypadá fakt dobře :) o té značně slyším poprvé, ale určitě se po ní podívám :) jinak máš krásné i fotky :)

13 Chiara Chiara | Web | 22. august 2014 at 13:28 | React

Angličtinu se učím sice víc jak 8 let, ale je pro mě fajn, že budeš mít blog se svém krásném rodném jazyce - slovenštině :o). Při čtění komentářů v AK jsem se zamyslela nad tím, že ti mnoho blogerů psalo, že se jim nelíbí anglické menu a nadpisy, učinila jsem tak a už jen čistě české menu, nadpisy a "design".
Manufaktuřin černý rybíz jsem včera okukovala v Tescu, bohužel jsem si ho nekoupila. Kdybych si tento bezvadý článek přečetla o den dřív, mohla by být tahle sada, nebo alespoň nějaký výrobek z ní, můj :(. Bohužel se do Brna dostanu jednou za čtvrt roku, což znamená, že jesti ji budou mít na podzim ještě v prodeji, bez váhání bude moje :).
Úplně živě si představuji vůni kosmetiky a chuť sirupů, mňam :3!
Velmi oceňuji, že se ti chtělo vypisovat veškeré látky a vitamíny, které v tom najdeme, opět jsem o něco chytřejší, i když E12 mi momentálně nic neříká, ale je vidět, že jsi velmi znalá a chytrá :).

14 Slečna K. Slečna K. | Web | 22. august 2014 at 17:03 | React

Před pár dny jsem na výrobky z černého rybízu koukala také, moc krásně voní. A v pondělí jdu zrovna na pohovor do Manufaktury, doufám, že to vyjde. Jsem kosmetička a moc ráda bych v Manufaktuře pracovala :-)

15 Natt. Natt. | Email | Web | 22. august 2014 at 19:34 | React

U těch sirupů vážně nevím, jestli bych je využila. To ale nemohu říct o krému na ruky nebo tělovému mléku. Krém na ruce nosím u sebe v batohu už od osmé třídy. Myslím, že nemám nějak nadměrně vysušené ruce ale přece jen miluju ten pocit, když se krém vsákne do pokožky a ruce jsou hebké a voňavé:)

S tělovými mléky mívám právě ten problém, že po holení mi v podstatě skoro po každém mléku pokožka zrudne a začne štípat. Jenže nemohu si dovolit se nanakrémovat protože nenávidím, když mám po koupeli suchou pokožku. Hlavně teď, když už není tolik sluníčka a u mě se blíží loupání opálené kůže. Hlavně z tohoto důvodu bych vyhledala kosmetiku od Manufaktury:)

16 Lotte Lotte | Web | 24. august 2014 at 9:33 | React

Priznám sa, že o tejto kozmetike som síce už počula ale ešte nikdy som ju nevyskúšala. Čierne ríbezle milujem, čo sa týka jedla alebo džúsov s touto príchuťou ale v krémoch a sprchových géloch ju moc rada nemám. Neviem, možno som čudná ale vonia mi to neskutočne sladko :D

17 deny-paradise deny-paradise | Web | 24. august 2014 at 18:35 | React

Manufakturu mám hrozně ráda, akorát mě mrzí ty ceny, které jsou občas opravdu hodně vysoké. Každopádně tam nenakupuju tak často jako ty :D Já tam většinou  nakupuju jako dárek pro ségru, nebo něco z manufaktury dostanu k vánocům. O této kolekci jsem tedy neslyšela, ale podle toho jak to popisuješ to vypadá super :)

Docela tě obdivuji, že sis dala s článkem takovou práci, já bych něměla nervy psát z čeho se to skládá a tak.

18 M a r y. M a r y. | Web | 24. august 2014 at 18:43 | React

Sydney, priznám sa ti, že nebyť teba, nikdy by som o tejto kozmetike nevedela. Dozvedela som sa o nej práve vďaka tvojim článkom a som rada, aspoň viem, po čom sa mám v blízkej dobe poobhliadnuť. Pravdou je, že čierne ríbezle milujem, či už v kozmetike, alebo ako samotné bobule, ktoré môžem pojedať :D A keď nad tým tak celkovo premýšľam... mám rada sprchové gély a krémy s vôňou akéhokoľvek ovocia. Určitú dobu mi veľmi pekne voňal aj kokos, ale uvedomila som si, že posledné dni je mi z tej vône na vracanie :D Čo sa recenzie týka... Nikdy ma nenapadlo napísať kompletné zloženie výrobkov, ďakujem ti teda za inšpiráciu do mojich recenzií, ktoré pripravím snáď už čoskoro. Aj keď je pravda, že ja sa na zloženie skoro nikdy nepozerám. Asi to nie je zrovna najlepšie, však? :/

19 That curly girl. That curly girl. | Web | 25. august 2014 at 15:55 | React

Ach jaj, dievča zlaté. :D Okolo Manufaktury chodím vždy, keď som v Centre, no ešte nič stadiaľ nemám. Kvôli tebe a tvojím článkom tam asi pôjdem /keď bude keššš/. :D Milujem ríbezle. Vôňu, chuť. Vždy si kupujem džús Relax, práve tento ríbezľový. Ak tak podobne chutí aj tento sirup, tak bye bye Relax. :D Krémy by sa mi taktiež hodili, pretože už kradnem mamine. Pôjdem na net čeknúť, koľko takéto srandy stoja, už len nasporiť.
Keď tak teraz vidím tú tvoju fotku s pohárom v ruke a tam ten ríbezľový nápoj, ooo mňam. ♥

20 Nora Mong / The Blondivogue Nora Mong / The Blondivogue | Web | 26. august 2014 at 13:19 | React

produkty vypadjí suprově ! :) Až se uvidím určtie vyzkouším :)

21 adel-diaries adel-diaries | Web | 26. august 2014 at 16:11 | React

Manufakturu mám také neskutečně ráda:3 Černý rybíz jsem ještě nezkoušela. Vypadá to suprově:3 Až příště narazím na Manufakturu , určitě koupím:)

22 Inny Emilly Inny Emilly | Web | 26. august 2014 at 23:44 | React

vypadá to opravdu krásně, ale zkoušet to asi nebudu, i když bych ráda =)

23 cincina cincina | Web | 28. august 2014 at 12:35 | React

Výrobky od Manufaktury už nějakou dobu plánuju vyzkoušet:) Tak jsem zvědavá, jestli budu taky spokojená:)

24 Magdaléna Magdaléna | Web | 28. august 2014 at 20:34 | React

Moc pěkná recenze. Abych řekla pravdu, díky tobě jsem Manufakturu objevila a musím říct, že se mi líbí stále víc. Za mě zatím vede vinná kosmetika (mám krém a pro mamču jsem koupila šampón a sprchový gel), ale teď jsem přikoupila ještě sirup Dobrou noc. Kdybych ale nakupovala pro sebe, určitě bych sáhla po tomto rybízovém. :)
.
Chtěla jsem se zeptat, jestli máš nějakou zkušenost i s kosmetikou na obličej (řada 100% sensitive face care). PLánuju si tuhle edici koupit, ale vrazit 1000,- do něčeho, co není k ničemu - to bych nerada :) Díky moc.
.
Přeju příjemný a úspěšný začátek školního roku :)

25 my-lifetime my-lifetime | Web | 28. august 2014 at 21:37 | React

Máš úžasný blog!Když jsem na něj narazila, tak jsem si připadala strašně hezky a uvolněně..tvoje články jsou strašně hezky napsané!:)..Jinak jsem si v tomle obchodě koupila šampon myslím s názvem ''Mrtvé moře'' a úžasně voněl.♥

26 Miss Witted Miss Witted | Web | 29. august 2014 at 14:46 | React

O manufakture som prvý krát počula od Rendy ktorí robí fakt kvalitné rencezie na kozmetiku, je to príjemná češka, ak ťa to zaujíma, - ordinarylife-my.blogspot.cz - a vážne ma to zaujalo, aj potom keď si s tým prišla ty. Je to očividne veľmi jemná, prírodná značka a to sa mi páči. Poobzerám sa po nejakých tých výrobkoch a e-shopoch :) Toto musí byť fakt super nadupaná voňajúca séria výrobkov. Hm... :D Som vážne zvedavá. Niečo si od nich zoženiem.

27 Caroline Caroline | Web | 30. august 2014 at 21:18 | React

Já se tak stydím, že od Manufaktury ještě pořád nic nemám a přitom to je kosmetika ,,mojí" země :D Rozhodně chci něco vyzkoušet, to si říkám pořád, ale teď, když jsem zjistila, že máme Manufakturu v jednom obchodě v Luhačovicích, tak se tam musím jít mrknout :) Takhle rybízová limitka ale musela být naprosto luxusní!

28 Veronica Veronica | Web | 2. september 2014 at 11:15 | React

Velmi rada čítam tvooje članky ,, držim palce nech máš čo najviac pozretí blogu !! :-)))

29 lionempire lionempire | 2. september 2014 at 16:58 | React

Prajem ti, aby sa ti v škole darilo :)  aby ti vyšiel rozvrh a snáď sa môžeme tešiť na nové články :)

30 unmissable-day unmissable-day | Web | 14. september 2014 at 20:25 | React

Hrozne krasne voni, byla jsem se na ne mrknout, diky tve recenzi. Manufakturu si zamiluje kazdy, uz jen diky tomu, jak to vse krasne vypada!

31 Katka Ink Katka Ink | Web | 13. july 2015 at 22:14 | React

Škoda, že už nerobia túto edíciu. Ale malinová je tiež dokonalá. :)

New comment

Log in
  Don't you have your own web yet? Create it for free on Blog.cz.
 

Actual articles

Advertisement